KESÄASUNNON VESILAITTEET

Kesäasunnon vesilaitteiden asennus – Koski | Turku | Lounais-Suomi

Asuinkiinteistöön, jossa pidetään lämpötila plusasteissa läpi vuoden, voidaan asentaa normaali omakotiasunnon vesijärjestelmä. Painesäiliö ja pumpun ohjauslaitteet voidaan sijoittaa esimerkiksi pesuhuonetilaan, keittiökaappiin tai ulos erilliseen betonirenkaista tehtyyn laitesuojaan. Vesijohto kaivolta rakennukseen voidaan vetää vaikkapa maan pintaa pitkin lämpökaapelilla varustetulla putkella. Lämpökaapeli kuluttaa sähköä noin 10 W/metri.

Vesilaitteiden toiminnallisuus

Asunnoissa, saunatiloissa ja muissa tiloissa, joissa vesiliitäntä jätetään talviajaksi kylmäksi, tulee verkostot tyhjentää vedestä jäätymisen estämiseksi. Veden nostaminen porakaivosta kovillakin pakkasilla on mahdollista, kun käytössä on jäätymätön vesiposti.
Vesipostiin voidaan liittää kesän ajaksi painesäiliöjärjestelmä, joka vaatii pumpulta nousevaan putkeen liitettävän tyhjennysventtiilin.

Tutustu myös porakaivoihin

Jäätymätön vesiposti (kuva 1)

Porakaivon vesiposti on valmistettu ruostumattomasta putkesta, joka nousee uppopumpulta porakaivosta porakaivohatun läpi noin 70 cm korkeudelle tehden 180-asteisen kaaren, jonka päässä on pikaliitin vesiletkulle. Putkeen on kiinnitetty suojalevy sähkökytkintä ja sähköjohtojen vedonpoistajia varten.

Jäätymisen estämiseksi nousuputkeen tehdään kolmen metrin syvyyteen 4 mm reikä, josta vesi valuu vesipostin yläosasta takaisin porareikään. Reiän tilalle voidaan asentaa myös automaattinen tyhjennysventtiili, jos halutaan käyttää painevesijärjestelmää.

Painesäiliöjärjestelmä (kuva 2)

Vesipostiin voidaan kesän ajaksi liittää pikaliitoksilla pieni painesäiliö. Säiliöjärjestelmä pitää automaattisesti verkostossa 2–3,5 bar:n vesipaineen, joka mahdollistaa sähkökäyttöisten laitteiden (esim. lämminvesivaraaja, pesukone) käyttämisen, vesihanojen sijoittamisen eri rakennuksiin sekä sadetuslaitteiden käyttämisen.

Säiliö voidaan sijoittaa vapaasti johonkin suojaiseen paikkaan (esim. talon alustaan). Säiliö ja letkut tulee tyhjentää talven ajaksi. Vesipostin säiliöliitäntä vaatii automaattisen tyhjennysventtiilin pumpun nousuputkeen jäätymisenestoreiän tilalle. Talvella jäätymätöntä vesipostia voidaan käyttää normaalisti.

Tyhjennysventtiili / automaatti (kuva 3)

Esimerkiksi kesäasunnon vesijohtoverkosto voidaan tyhjentää helposti jäätymisen estämiseksi, jos putkisto laskee porareikään päin. Jousivoimalla avautuva tyhjennysventtiili asennetaan pumpun nousuputkeen kiinnityssatulalla putkea katkaisematta 3 m syvyyteen maanpinnasta.


Venttiili pysyy suljettuna, kun vesijohdossa on yli 1,5 bar paine ja se avautuu paineen laskiessa alle 1 bar:n. Kun vesijohto halutaan tyhjentää jäätymisen estämiseksi, ensin pumpulta katkaistaan sähkövirta ja avataan kaikki vesihanat. Kun paine laskee alle 1 bar:n, tyhjennysventtiili avautuu ja päästää verkostossa olevan veden valumaan takaisin porareikään. Venttiilin toiminta voidaan todeta putkistoon tulevana alipaineena.


Paineenalaisen vesiverkoston käyttöönotossa käynnistetään pumppu ja suljetaan hanat. Painemittarista voidaan tarkistaa venttiilin ja putkiverkoston paineenpitävyys. Venttiilin kaikki osat ovat ruostumattomia.

Kysy lisää ja tilaa vesilaitteiden asennus!